LOS ANGELES COUNTY MUSEUM OF ART

LOS ANGELES, USA

Alanı Yeniden Düşünmek ve Yeniden Yapılandırmak

LACMA binası Los Angeles kültürel çevresi düşünüldüğünde 60’lı yılların ortalarından itibaren günlük hayatın aktif ve önemli bir parçası olmuştur. Sanatsal ve tarihsel açıdan önemli bir kültürel dokuyu temsil etmekte olan LACMA, şehir sakinleri tarafından şehrin ayrılmaz bir parçası olarak benimsenmiştir.

Mevcut pandemi krizi ve gelecekteki olası olumsuz ekonomik koşullar göz önüne alınarak, var olan binaların sürdürülebilir bir adaptasyon çalışması ile tasarıma adapte edilmesi anlayışını benimsedik. Bu sayede, geçmişin en iyi parçaları korunurken modern ve alternatif mekanlar entegre edilmiştir ve yeni tasarım “the City of Angels” için ikonik bir dönüm noktası haline gelecektir. Bu noktada en önemli soru, kent dokusunun aktif parçası olan bu mirasın mevcut binalarının deprem yönetmeliğine göre ne ölçüde korunması ve güçlendirilmesi gerektiğidir. Güncel mühendislik imkanları bu yaklaşımı mümkün kılmak adına bize en uygun rasyonel çözümleri sunmuştur.

Arazinin Mevcut Yapılanması ve Tarihi

Tasarım yaklaşımımız, mekânsal olarak gerekli olan kütleyi yukarıya taşıyarak müze kompleksinin merkezi ile sokak arasında geçişkenlik ve hareket yaratıyor ve bu sayede katında kullanıcılar için daha ulaşılabilir ve ilgi çekici alanlar sağlıyor.

Var olan mimari konsept olan kümelenmiş blokların bir bütünü oluşturması anlayışını korurken giriş katındaki yoğunluğu gevşetip projenin merkezinde akışkan bir kamusal alan yaratılması amaçlanmıştır.

Bu nedenle, “the Art of Americas Building” yıkmayı ve mevcut arazinin kütlelerine saygı duyan orantılı bir yapı sunmayı öneriyoruz. Yükseltilmiş yeni kütle, Wilshire Bulvarı ile LA Times Merkez Avlusu arasındaki bağlantıyı yeniden güçlendirmekte ve önerilen yeni giriş alanına ulaşılabilir ve korunaklı bir giriş avlusu sağlamaktadır. Hafif eğilimli rampa kent peyzajının bir devamı olarak kullanıcıları Wilshire Bulvarı’ndaki sokak seviyesinden LA Times Merkez Avlusu’na bitişik lobi kotuna götürecektir. LACMA Doğu Kampüsü farklı kütlelerden oluşuyor, yeni önerilen merkezi lobi alanı, var olan Ahmanson Binası, Hammer Binası, Bing Merkezi ve yeni önerdiğimiz kütle arasında bir buluşma noktası ve tanıtım merkezi görevi görüyor. Sokak seviyesinden doğrudan ulaşım sağlanması, müzenin tamamını daha ulaşılabilir kılıyor.

Sokak seviyesi ve yükseltilmiş kütle arasındaki elastik akışkan form müze galerilerini barındırmaktadır. Bu mekan kullanıcılara merak uyandırırken aynı zamanda plaza ve sokak seviyesi arasına yaya sirkülasyonu bağlantısı kuran bir peyzaj görevi görmektedir.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Yeni Yerleşim ve Program Dağılımı

Mevcut LACMA Doğu Kampüsü’nün idari, küratörlük ve hizmet alanları zemin seviyesinde bulunduğu için, yeni önerilen tasarımdaki idari ve küratörlük alanları mevcut alanlara bitişik olarak önerildi.

Yüksek kotlarda, geleneksel sergi galerileri sunulurken müzenin çeşitli sergi alanları ile zenginleştirilmesi adına, orta avlu içindeki galeri alanına çeşitli perspektifler sunan spiral bir sirkülasyon rampası önerilmiştir, bu sayede alternatif bir sergi ortamı sağlamıştır. Bu yaklaşım ziyaretçilere farklı seviyelerden perspektifler sağlayarak New York’taki Guggenheim etkisine benzer bir etki yaratacaktır.

Tasarım önerimiz, farklı seviyelere ulaşan yol boyunca alternatif perspektifler sunan, teraslı sergi alanları sağlayan büyük bir galeri sunuyor.

Galeri alanları, sanat eserlerinin ayrı ayrı sergilenebileceği alanlar ve gerektiğinde büyük bir eseri sergilemek adına bütün bir alan olarak kullanılabilir.

  

Merkez galeri alanı müzenin kimliğini güçlendiren akışkan bir sirkülasyon sunarken çok amaçlı bir mekân olacaktır. Ziyaretçiler daha özgür bir şekilde toplumsal iletişim kurabilecek ve kamusal etkileşim bağlamında sanatı takdir edebilecekleri kolektif bir merkez içinde bulunacaklardır.

Yeni önerilen tasarımımızın güney, doğu ve batı cepheleri, sergi alanlarına tanımlandıkları için cephede açıklıklar olmayacaktır. Bunun yanı sıra, kuzey cephesi komple cam uygulaması ile üst seviyelerden Hollywood Tepelerini görecek ve galeri alanları için dinlenme alanları olarak hizmet verecektir.

Hollywood Tepelerinin panoramik manzarasına sahip en üst kotta bir restoran olmasını öneriyoruz. Müze çalışma saatleri dışında restorana doğrudan erişim imkânı da sağlanıyor. Bu sayede, restoran ek gelir kaynağı sağlayan bağımsız bir birim olarak çalışabilir.

The Arts of Americas binası hariç mevcut binaların (Ahmanson Binası, Hammer Binası, Bing Merkezi) taban alanları yaklaşık olarak 255.000 feet karedir.

Yeni önerilen tasarımın toplam alanı yaklaşık 265.000 feet karedir. 225.000 feet kare galeri alanı ve dinlenme alanları, 40.000 feet kare idari ofisler ve küratörlük alanları sunmaktadır.

Tasarımımız toplam 520.000 feet kare alanıyla, LACMA ziyaretçilerine bol miktarda sergi alanları ve destekleyici ortak alanlar sunmaktadır.

PROJEYİ DESTEKLEMEK İÇİN OY KULLANABİLİRSİNİZ 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Mimari Tasarım
Saffet Kaya Bekiroglu

Proje Takımı

Ismail Cenk Gencer
Sevilay Göker
Ezaldeen AlSubainy

Diğer Projeler